About Navigator’s values

Based on its location and positioning at an intersection, the Navigator commercial and office building is clearly visible from a distance.

The shape of the building is reminiscent of a triangle. Dark glass facades, “cut-ins” with reflective surfaces, and massive inclined surfaces covered with greenery give a distinctive and dignified look to the building. Navigator is definitely a memorable building.

You can directly enter the car park, located underground, by car. Lifts and stairs will take you from the car park to the upper floors. The car park can accommodate up to 65 vehicles, is enclosed and heated.

In addition, there are public car parks located on the plots of land adjacent to Navigator and along Ahtri and Jõe streets (both open car parks and multi-storey car parks).

Bicycle racks and dressing rooms, showers, and WCs on the parking storey will be available for cyclists, bearing in mind the convenience and increase in popularity of the use of alternative transport, such as bicycles.

There are three lifts in Navigator. Compared to higher office buildings, for example, with 10 floors, the lift waiting time in Navigator is much shorter.

Depending on the size and location of the rented area on the floor, it is possible to enter your office directly via the lift, and your lift will not be used by any other lessees on the same floor. It is possible to use lifts with the help of electronic keys.

The building’s “cut-ins” are not simply architectural accents, but also bring the outside world closer to the people in the building, providing a beautiful view from every single point in the building. In addition, the reflective surface allows one to enjoy views in the opposite direction.

It is nice to be in the interior spaces, since the building is quieter due to a lower level of outside noise – triple glass window panels, used in the facade elements, reduce the amount of noise entering the building from the outside.

Good internal climate in the building is guaranteed by automatic control of ventilation and heating systems. Twelve ventilation units are used in the building in order to provide fresh air in all rooms and their sections. In order to provide even more precise management and operation of the ventilation system, it has been divided according to thermal capacity into northern-southern sections of operation and control.

In meeting rooms, extended discussions can be held since the “air will not run out”. In those rooms, special sensors monitor the level of CO2, and the amount of ventilated air is adjusted automatically. The inflow of fresh air can be several times more intense than usual.

The supporting structures of the building have been designed and built in such a way that there are no “inconvenient” load-bearing walls in leased spaces. This solution will enable the lessees to be more flexible in terms of spatial planning – the entire floor along its length, width, and space will be at the user’s disposal.

On the ground floor of the building, there is a conference hall (approximately 140 m²). The lessees of the building will be able to use it for free. The conference hall will be built on an inclined surface and accommodate approximately 65 people. This room will help lessees to cut back on rented area and corresponding expenses.

The large main entrance to Navigator and the ground floor, which is approximately 4 m in height, provide the requisite dignity and spaciousness to the entire building, its lobby, and other rooms on the ground floor.

Proceeding from the wishes of the majority of lessees, there will be a receptionist or an electronic house guide on the ground floor, who/which will be directing visitors to the companies they need to visit.

It is possible to place the company’s logo or name on the facade of the building from the side of Ahtri Street – it is a good advertising channel due to traffic passing nearby.

Navigator receives its electricity supply though electricity transformers that are installed in the building. The building has its own electricity generator, which will alleviate possible impacts from outside of the building caused by interruptions in the power supply.

The advantage of Navigator’s location is the availability of basic services, essential for people, within arm’s reach.

The true recognition of the high value of the building is the LEED certificate. We are going to apply for a Gold level LEED certificate for the building – so far, there have been no buildings of this level in the Baltic States.

Reduction of utility expenses:

  • A facade with higher thermal resistance (glass window panes with triple glazing and filled with argon, thickness 56 mm);
  • Reduction of the need for cooling (electricity waste) through the restriction of access of sunbeams to the building , i.e. in the “cut-ins” of the building, glass window panels with reflective surface and solar factor of approximately 13% will be used, and the solar factor of other surfaces will be 25% (i.e. only 13% and 25% of sunbeams will get into the building);
  • The transparent glass facade will not stretch from the floor to the ceiling, but it has been reduced to approximately 1.8 metres;
  • Heat exchangers of the air-conditioning system have a high efficiency coefficient for preliminary heating of cold ambient air – reduction of heating expenses;
  • Water use – more accurate dosing via premixing taps. Avoidance of automatic sprinkler systems for landscaping.